Türkiye’nin ilk hidrojen vadisinde hedef yeşil dönüşüm

Güney Marmara Bölgesi Yeşil Hidrojen Projesi Üniversitelerle Güçleniyor

Avrupa Birliği’nin desteklediği Ufuk Avrupa Programı çerçevesinde yürütülen proje, Güney Marmara bölgesinde entegre bir yeşil hidrojen ekonomisi oluşturmayı amaçlıyor. Projenin 15 ortağı arasında Güney Marmara Kalkınma Ajansı, Enerjisa Üretim, KALE, ŞİŞECAM, Eti Maden, TÜBİTAK MAM, Linde Gaz A.Ş., Muhammed VI Politeknik Üniversitesi, Bologna Üniversitesi, HPAS, TENMAK ve Software GmbH gibi ulusal ve uluslararası kuruluşlar yer alıyor.

Üniversiteler Yeşil Dönüşümde İtici Güç

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, yükseköğretimin küresel iklim hedeflerine ulaşmadaki stratejik rolüne vurgu yaparak üniversitelerin yeşil dönüşümde önemli bir rol üstlendiğini belirtiyor. Özvar, üniversitelerin sürdürülebilirlik odaklı dönüşümü teşvik etmek için çaba harcayarak nitelikli insan kaynağı yetiştirmeyi hedeflediklerini söylüyor. Ayrıca, yeşil ekonomiye uzman yetiştirmek amacıyla ilgili alanlarda çeşitli programlar açmayı planladıklarını ifade ediyor.

Karbon Nötr Bölge Olma Yolunda

Proje kapsamında Balıkesir’de kurulacak olan Sodyum Bor Hidrür Tesisi, Türkiye’nin bor rezervlerini hidrojen depolama teknolojilerinde kullanmayı hedefliyor. Bu yatırımlar sayesinde Türkiye’nin yanı sıra Akdeniz ülkelerine de model oluşturulması hedefleniyor. Projenin temel amacı, Güney Marmara bölgesini Türkiye’nin ilk karbon nötr bölgesi haline getirerek 2053 net sıfır emisyon hedefini desteklemek ve sürdürülebilir uygulamalara öncülük etmek.

Proje kapsamında Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi’nde Yeşil Deniz Endüstrisi Ar-Ge Test ve Eğitim Merkezi kurulması planlanıyor. Üniversitenin Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sabri Alkan, merkezin temiz enerji ve denizcilik alanlarında hayati bir yatırım olacağını belirtiyor. Merkezde yeşil hidrojen ve deniz üstü rüzgâr enerjisi gibi konularda uygulamalı eğitimler, Ar-Ge testleri ve yeni iş kolları için çalışmalar yürütülecek.

Related Posts

Üç aylar ne zaman başlayacak? Yeni Hicri yılda üç aylar (Receb, Şaban ve Ramazan) başlangıç tarihleri

Muharrem Ayı’nın gelişiyle birlikte yeni Hicri yıldaki tüm dini günlerle birlikte üç aylar başlangıcı da en çok merak edilip araştırılanlar arasında ilk sırlarda yer alıyor. Hicri ve Miladi Takvim arasındaki zaman farkı nedeniyle üç aylar başlangıcı 2025 yılında 2 defa yaşanacak. Bir önceki Hicri Yılın üç aylar başlangıcı 1 Ocak tarihine denk gelmişti. Miladi olarak yeni yıl başlamadan 10 günlük zaman farkı nedeniyle bu yılın son günlerinde üç aylar başlangıcı idrak edilecek. Böylelikle 2025 yılında iki defa üç aylar başlangıcı yani Receb ayı başlangıcına tanıklık edilmiş olacak. Peki 2025 – 2026 üç aylar başlangıcı ne zaman? İşte merak edilip araştırılan tarih…

Van’da bir ilk: Picasso’nun orijinal eserleri Türkiye’de

Van’da bir ilk: Picasso’nun orijinal eserleri Türkiye’de

Okullar ne zaman açılacak? 2025 – 2026 Eğitim ve Öğretim Dönemi başlangıç tarihi

Okullar ne zaman açılacak? İlkokul, ortaokul ve liselerde 20 Haziran Cuma günü yaz tatilinin başlangıcıyla birlikte 2024 – 2025 Eğitim ve Öğretim Yılı sona erdi. Tatilin başlamasıyla birlikte yeni eğitim ve öğretim yılının başlangıç tarihi öncesinde en çok merak edilip araştırılanlar arasında “Okullar ne zaman açılacak?” ve “2025 – 2026 Eğitim ve Öğretim Dönemi ne zaman başlayacak?” sorularının cevabı ilk sıralarda yer alıyor. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından takvimin yayınlanmasıyla birlikte merak edilip araştırılan sorular cevabını buldu. Peki, 2025 – 2026 döneminde okullar ne zaman açılacak? İşte merak edilip araştırılan sorunun cevabı…

DGS ne zaman 2025, saat kaçta, kaç dakika sürecek? DGS 2025 sınav tarihi ve oturum saatleri

Türkiye’de önlisans mezunlarının 4 yıllık lisans programlarına geçiş yapabilmeleri için büyük bir fırsat sunan 2025 Dikey Geçiş Sınavı (DGS), Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından Temmuz ayında düzenlenecek. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Önlisans Programları mezunlarının lisans eğitimine devam etme hayallerini gerçekleştirmek için girdikleri bu sınav, sayısal ve sözel bölümlerden oluşan 100 soruluk bir yetenek testiyle adayların muhakeme becerilerini ölçüyor. Peki, DGS ne zaman 2025, saat kaçta, kaç dakika sürecek? DGS 2025 sınav tarihi

YÖK 2030 eylem planı

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Ankara, Diyarbakır, Niğde, İzmir ve iki kez de İstanbul’da düzenlediği “2030’a Doğru Türk Yükseköğretim Vizyonu Bölgesel Toplantıları”nın ardından yaptığı çalışmayla hazırladığı eylem planı önerilerini üniversitelere gönderdi. 

81 ilde 150 üniversiteden ‘bilim toplum’ buluşması

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Bilim İletişimi Ofisi tarafından koordine edilen “Bilim Kafe” buluşmaları 81 ilde, 150’yi aşkın üniversitenin düzenlediği etkinliklerle başladı. Binlerce vatandaşın katılımıyla, on binlercesinin ise canlı yayınlarla izleyici olarak yer aldığı Bİlim Kafe buluşmaları bu yönüyle dünyada ilk olma özelliği taşıyor.