Tahran’da Nasreddin Hoca Anıldı

Tahran’da Nasreddin Hoca’nın İslam Coğrafyasındaki Etkisi Anıldı

Tahran’da düzenlenen “Kültürümüzün Ortak Sesi Nasreddin Hoca” etkinliğinde, Anadolu’nun meşhur fıkra ve hikayeleriyle İslam dünyasında tanınan Nasreddin Hoca’nın anısına bir araya gelindi.

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) konferans salonunda gerçekleştirilen etkinliğe Tahran Büyükelçisi Prof. Dr. Hicabi Kırlangıç, İran ve Türkiye’den gelen akademisyenler, öğrenciler ve birçok davetli katıldı.

Programın açılış konuşmasında Büyükelçi Kırlangıç, Nasreddin Hoca’nın Türk ve İslam dünyalarında ortak bir tarihi figür olduğunu vurgulayarak, onun anısını yaşatmak amacıyla Tahran’da bir araya geldiklerini belirtti.

Nasreddin Hoca’nın Balkanlar’dan Türkistan’a kadar geniş bir coğrafyada tanındığını dile getiren Kırlangıç, hikayelerinin yıllardır insanlar arasında dilden dile dolaştığını ifade etti.

Büyükelçi, “Nasreddin Hoca, Anadolu’da din ve devlet adamı olarak bilinse de, şöhreti sadece Anadolu ile sınırlı değil, dünya üzerinde birçok kültür tarafından benimsenmiştir.” şeklinde konuştu.

Kırlangıç, Nasreddin Hoca’nın fıkralarında toplumun karşılaştığı zorlukları ve adaletsizlikleri ele aldığını belirterek, “Hikayelerinde dönemin otorite figürlerine yönelik yaptığı hiciv, toplumun vicdanını yansıtmıştır.” dedi.

Nasreddin Hoca fıkralarının dünya çapında sayısının belirsiz olduğunu dile getiren Kırlangıç, bu fıkraların derlenmesi için çalışmaların yapılması gerektiğini ve EİT’nin bu konuda akademik destek sağlayabileceğini belirtti.

Konferansta konuşmacı olarak yer alan Türkiye’den Prof. Dr. Seyfullah Yıldırım ve İran’dan Prof. Dr. Abbas Ahmedvend ile Fatma Perçekani, Nasreddin Hoca’nın Türkiye, İran ve İslam dünyasındaki etkilerini ele aldı.

Programın sonunda konuşma yapan Prof. Dr. Yıldırım, Nasreddin Hoca’nın farklı coğrafyalarda farklı isimler altında anıldığını belirterek, onun mizahi yeteneğinin geniş kitlelere hitap ettiğini söyledi.

Konferansın sonunda Farsça’dan İngilizce’ye çevrilen ve Nasreddin Hoca’nın hikayelerinden bazılarını içeren kitabın tanıtımı yapıldı.

Related Posts

İsrailliler yıkıma şaşırdı… Daha önce böyle bir şey yaşamadık

İran, İsrail’in ‘Yükselen Aslan’ isimli hava ve dron saldırısına önceki akşam 100 balistik füzeyle misillemede bulunurken hava savunma sistemini geçen bazı füzeler İsrail’in başkenti Tel Aviv, Ramat Gan ve Rişon Lezion yerleşimlerinde büyük hasara yol açtı.

CHP’nin 10. mitingini Bayburt’ta: Miting alanına engel, üniversite tatil KYK yurtları boşaltıldı

CHP’nin ‘Millet İradesine Sahip Çıkıyor’ mitinglerinin 10’cusunu Bayburt’ta gerçekleştirilecek. CHP’nin istediği alanda miting yapılmasına izin verilmezken, kentteki üniversite tatil edilerek KYK yurtlarının boşaltılması istendi.

İmamoğlu duruşmaya gelmezse ne olacak?

Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunan Ekrem İmamoğlu’nun ”bilirkişi” davası bugün saat 10.30’da görülecek. İmamoğlu’nun ve avukatlarının katılmayacağı duruşmada ne olacak?

İsrail, yardım bekleyen Gazzelilere saldırdı: En az 22 kişi yaşamını yitirdi

İsrail ordusu, Gazze’de yardım bekleyen Filistinlilerin üzerine ateş açtı. Saldırı sonucu en az 22 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Kurşun geçirmez camın arkasından konuştu: Gerilim daha da arttı

ABD Başkanı Donald Trump, Kuzey Karolina’da kurşun geçirmez camın ardında konuşma yaptı. Los Angeles’taki şiddet olaylarına karışan göstericilerle ilgili Trump, “Bunlar diğer ülkelerin bayraklarını gururla taşıyorlar ama Amerikan bayrağını taşımıyorlar, onu sadece yakıyorlar. Amerikan bayrağını yakanlar bir yıl hapis cezasına çarptırılmalı.” diye konuştu.

Rospotrebnadzor Başkanı Popova: Yapay zeka hem biyogüvenliğe zarar verebilir hem de fayda sağlayabilir

Rospotrebnadzor Başkanı Anna Popova, yapay zekanın biyogüvenliğe büyük zararlar verebileceği gibi fayda da sağlayabileceğini, bunun tamamen kimin elinde olduğuna bağlı olduğunu gazetecilere açıkladı.