Osmangazi Köprüsü: ‘Devlete 17 milyar dolara mal oldu, şirket yüzde 1030 kar etti’

CHP Ulaştırma ve Altyapıdan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ulaş Karasu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’na soru önergesi verdi.

Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu ihalesi hakkında konuşan Karasu, ihalenin 9 Nisan 2009 tarihinde yapıldığını ve 1 USD’nin o dönemde 1,57 TL olduğunu belirtti. İhale, Nurol-Özaltın Makyol-Astaldi-Yüksel-Göçay Grubu’nun Otoyol Yatırım ve İşletme AŞ’ye Yap-İşlet-Devret modeliyle verildi. Toplam süre 22 yıl 7 ay olup, 7 yıl yapım ve 15 yıl 7 ay işletmeden oluşmaktadır. Hazine garantisinin başlangıcı, 15 Mart 2013 tarihinde onaylandı.

BUGÜNKÜ KURLA 600 MİLYAR TL

Osmangazi Köprüsü’nde araç başına 35 dolarlık köprü geçişi garantisi verildiğini hatırlatan Karasu, sözleşmedeki ücretin Amerika Birleşik Devletleri’nde gerçekleşecek enflasyon oranına endeksli olduğunu ve her yıl arttığını vurguladı. Bugün ücretin 55 doların üzerine çıktığını belirten Karasu, günlük 40 bin araç garantisi ile bu tutarın çarpılmasıyla firma kasasına günlük 2 milyon 200 bin dolar “garanti” olarak gittiğini söyledi. Yılda yaklaşık 800 milyon dolar ödeme yapıldığını belirten Karasu, işletme süresi 21 yıl olduğunda köprü için ödenen garanti miktarının 17 milyar ABD dolarını bulduğunu aktardı.

Karasu, Uraloğlu’na şu soruları sordu:

1. Açıldığı günden, önergenin yanıtlandığı tarihe kadar olan dönemde Osmangazi Köprüsü’nden geçen araç sayısının yıllara göre dağılımı nedir?

2. Açıldığı günden, önergenin yanıtlandığı tarihe kadar olan süre zarfında garanti edilen araç sayısı ve Hazine tarafından ilgili şirkete ödenen miktar nedir?

3. İşletmeci şirkete, ödenen garanti bedeli ile kaç tane daha Osmangazi Köprüsü yapılabilirdi?

4. Otoyol Yatırım ve İşletme AŞ’den, Amerika’da oluşan enflasyonu bile geçiş ücretlerine yansıtan şirketten herhangi bir fedakarlık istenmiş midir?

Related Posts

Avusturya’da küçük uçak düştü: 4 ölü

Avusturya’nın Salzburg eyaletine bağlı Pinzgau bölgesinde küçük bir uçağın ormana düştüğü bildirildi. ARAMA ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR Polis, Almanya’nın Münih kentine bağlı bir bölgeden havalanan küçük uçağın Pinzgau’da düşmesinin ardından bölgenin …

İsveç’teki Rus Ticaret Temsilciliği saldırıya uğradı

Rusya’nın İsveç Büyükelçiliği, İsveç’teki Rus Ticaret Temsilciliğinin bir drone’nun binaya boya atmasıyla bir kez daha saldırıya uğradığını bildirdi.

Gökyüzü karardı aniden bastırdı! 24 kişi öldü 25 çocuk kayıp: Tatil keyfi can pazarına dönüştü

ABD’nin Teksas eyaletindeki Guadalupe nehrinin uyarı için zaman kalmadan bir saatten kısa sürede yaklaşık 8 metre yükselmesiyle gelen sel, bölgede hafta sonunu karavanlar ve tatil kabinlerinde geçirenleri sürükleyip götürdü. Yetkililer sel felaketi …

Avrupa kavruluyor! Sıcaklıklar rekor kırarken klima kullanımı neden hala oldukça nadir? ‘Sıcaklığı 4 derece arttırıyor’

Avrupa’yı etkisi altına alan rekor sıcaklıklar, kıtayı iklim değişikliğinin acı gerçekleriyle yüzleştiriyor. ABD ve Türkiye’ye kıyasla çok daha düşük klima kullanım oranına sahip Avrupa’da, tarihsel alışkanlıklar, yüksek enerji maliyetleri ve mimari engeller, serinleme çabasını zorlu bir ikileme dönüştürüyor.

Trafik kazası hafızasından 12 yılı sildi: Eşiyle yeniden tanıştı

2013 yılında geçirdiği bir trafik kazası sonucu Doktor Pierdante Piccioni’nin 12 yılı hafızasından silindi. Gözlerini hastane yatağında açan Piccioni için takvim hala 2001’i gösteriyordu. Kendine artık yeni bir hayat kuran Pier, o dönemlere dair konuştu.

Antik kuyudan binlerce yıllık bebek kalıntısı çıktı

İtalya’nın Ravenna kenti yakınlarındaki Faenza şehrinde yapılan kazılarda, yaklaşık 4.000 ila 5.000 yıl öncesine ait Tunç Çağı’ndan bir bebek iskeleti bulundu. Kazı ekibi, son derece yıpranmış haldeki kemiklere rağmen, bebeğin kısa yaşamına, sağlık …