Hakim, Trump’ın doğuştan vatandaşlık hakkını kısıtlama emrini engelledi

T24 Dış Haberler

ABD’de bir federal hakim, ABD Başkanı Donald Trump’ın ülkede yasa dışı ya da geçici olarak bulunan ebeveynlerden doğan çocukların doğuştan vatandaşlık hakkını sona erdirme emrini engelledi.

ABD’de yasa dışı göçmenleri ülkeden uzaklaştırma çabalarının bir parçası olarak Donald Trump tarafından verilen “doğuştan gelen vatandaşlık hakkını sona erdirme” emrinin 19 Şubat’ta yürürlüğe girmesi planlanıyordu. Ancak Maryland’deki yürütme emrine karşı, 5 hamile kadın adına dava açan göçmen hakları grupları tarafından yasal işlem başlatıldı.

Maryland Bölge Hakimi Deborah Boardman ise emri “açıkça anayasaya aykırı” şeklinde nitelendirdi. 14 günlük yasaklama kararıyla birlikte Trump’ın 20 Ocak’taki kararnamesine ilişkin mevcut duraklama, yasal süreç tamamlanana kadar uzatıldı.

Hakim Boardman, dün verilen kararı şu ifadelerle açıkladı:

“Bugün, ABD topraklarında doğan hemen her bebek doğar doğmaz ABD vatandaşıdır. Bu, ülkemizin yasası ve geleneğidir. Trump’ın emri, ulusumuzun 250 yıllık doğuştan vatandaşlık geçmişine ters düşmektedir. ABD Yüksek Mahkemesi, başkanın 14. Değişikliğin Vatandaşlık Maddesi’ne ilişkin yorumunu kesin bir dille reddetmiştir. Aslında, ülkedeki hiçbir mahkeme başkanın yorumunu onaylamamıştır. Bu mahkeme de ilk mahkeme olmayacaktır.”

Konunun merkezinde, İç Savaş’tan kısa bir süre sonra kabul edilen ABD Anayasası’nın 14. Değişikliği yer alıyor. Bu maddeye göre ABD’de doğan veya vatandaşlığa kabul edilen ve ülkenin yargı yetkisine tabi olan herkes ABD vatandaşı olarak kabul ediliyor.

Şimdiye kadar bu madde, ABD Yüksek Mahkemesi de dahil olmak üzere mahkemeler tarafından, birkaç istisna dışında, ABD topraklarında doğan çocuklara otomatik olarak vatandaşlık hakkı verildiği şeklinde yorumlandı.

Trump yönetimi ise bu maddenin, ABD’de yasa dışı olarak bulunanların çocuklarını kapsamadığını, “doğuştan vatandaşlık hakkının yasa dışı göçmenleri ABD’ye çekmek için bir mıknatıs işlevi gördüğünü” ve “doğum turizmi” yoluyla bu hakkın kötüye kullanıldığını savunuyor.

Trump’ın göçmenlere yönelik politikalarını durdurmak için dava açan 22 Demokrat eyalet başsavcısına göre, yürütme emri uyarınca her yıl 150 binden fazla bebeğin vatandaşlıktan mahrum bırakılması öngörülüyor.

Trump yönetiminin bölge hakiminin yasaklama kararına itiraz etmesi beklenirken karar süresinin dolmasının ardından hakimin bir duruşma daha düzenleyeceği belirtiliyor.


Yakın bir gelecekte organları yazıcılarda ‘basabileceğiz’ – Doku mühendisi Ece Öztürk anlatıyor


 

Günün öne çıkan haberleri

TIKLAYIN | Türkiye’nin nüfusu açıklandı, erkek ve kadın sayıları belli oldu | 40 ilin nüfusu azaldı; işte en kalabalık şehirler

TIKLAYIN | Diddy’nin eski çalışanlarından yeni cinsel ilişki iddiaları: Ofiste cinsel ilişkiye giriyordu, kadınların bilinci kapanıyordu

TIKLAYIN | Ahmet Özer, yıllar sonra açıkladı: 4 kardeşimi depremde kaybettim; içeri girdim, yere uzatılmış cesetleri kaldırdım

TIKLAYIN | İki farklı senaryolu ankette çarpıcı sonuçlar: Erdoğan-İmamoğlu ve Erdoğan-Yavaş rakip olursa oy oranları ne olur?

TIKLAYIN | Muharrem İnce’nin CHP’ye katılımına 30 milyon liralık borç engeli!

TIKLAYIN | MHP’den Bahçeli’nin sağlık durumu hakkında açıklama

Related Posts

YÖK 2030 eylem planı

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Ankara, Diyarbakır, Niğde, İzmir ve iki kez de İstanbul’da düzenlediği “2030’a Doğru Türk Yükseköğretim Vizyonu Bölgesel Toplantıları”nın ardından yaptığı çalışmayla hazırladığı eylem planı önerilerini üniversitelere gönderdi. 

81 ilde 150 üniversiteden ‘bilim toplum’ buluşması

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Bilim İletişimi Ofisi tarafından koordine edilen “Bilim Kafe” buluşmaları 81 ilde, 150’yi aşkın üniversitenin düzenlediği etkinliklerle başladı. Binlerce vatandaşın katılımıyla, on binlercesinin ise canlı yayınlarla izleyici olarak yer aldığı Bİlim Kafe buluşmaları bu yönüyle dünyada ilk olma özelliği taşıyor.

KPSS A GRUBU MESLEKLERİ | KPSS A Grubu sınavı nedir, kimler girebilir, B grubu farkları nelerdir? İşte KPSS A ve B grubu kadroları

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından, kamu kurum ve kuruluşlarının bazı kadro ve pozisyonlarına yerleştirmede uygulanan Kamu Personeli Seçme Sınavı’nda (KPSS) kadrolar; A grubu kadrolar ve B grubu kadrolar olmak üzere ikiye ayrılıyor. 2025 yılı KPSS A grubu başvuruları ile beraber, bu grupta yer alan meslek kolları yeniden gündeme geldi. A grubu kadrolar, kamu kurum ve kuruluşlarına ait Müfettiş Yardımcılığı, Uzman Yardımcılığı, Denetmen Yardımcılığı gibi kadrolardır. Peki, KPSS A grubu ve B grubu nedir? Peki, KPSS A Grubu meslekler nelerdir, kimler A grubu sınavına girebilir? İşte, KPSS A grubu kadroları ve meslekleri hakkında bilgiler.

CHP kurultay davası 2025 ne zaman yapılacak? Cumhuriyet Halk Partisi için kritik süreç!

Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) 38. Olağan Kurultayı’nın iptali ve parti yönetiminin görevden uzaklaştırılması talebiyle açılan dava, Türk siyasetinde büyük yankı uyandırıyor. Duruşma, CHP’nin geleceğini şekillendirebilecek bir dönüm noktası olarak görülüyor. Özgür Özel’in genel başkan seçildiği kurultayın “mutlak butlan” ile yok sayılması ihtimali, Kemal Kılıçdaroğlu’nun geri dönüş senaryolarını gündeme getirirken, parti içinde ve dışında tansiyon yükseliyor. Peki, 2025 CHP kurultay davası ne zaman?

YÖKDİL ne zaman yapılacak? YÖKDİL/2 sınav tarihi yaklaşıyor!

YÖKDİL 2 sınav tarihi belli oldu. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yayımlanan 2025 ÖSYM sınav takvimi doğrultusunda birçok sınavın tarihi yayımlandı. 2025-YÖKDİL/2 sınav tarihi ÖSYM sınav takvimi ile belirlendi. İşte sınav tarihi!

2025 YKS soru kitapçığı ve cevap anahtarı erişime açıldı mı? YKS soru kitapçığı ve cevap anahtarı nasıl görüntülenir?

2025-YKS oturumlarının soru kitapçıkları ve cevap anahtarlarının açıklanıp açıklanmadığı merak konusu oldu. Peki, 2025 YKS soru kitapçığı ve cevap anahtarı erişime açıldı mı? YKS soru kitapçığı ve cevap anahtarı nasıl görüntülenir?