Fırsatçılar durmuyor! Bayramda otobüs bileti tarifesi cep yakacak

Ulaşımda Özel Gün Fırsatçılığı: Bayramlarda Zam Yağmuru

Sektörlerdeki fırsatçılık ve kâr hırsı, özel günlerde ulaşımda da kendini gösteriyor. Otobüs ve uçak firmaları, bayramlarda fiyatları neredeyse uçurarak yolcuları zor durumda bırakıyor.

Ramazan Bayramı öncesinde ve sırasında fiyatlar arasındaki uçurum dikkat çekici. Örneğin, İstanbul’dan Trabzon’a 17 Mart’ta otobüs biletlerinin 1.100 lira olmasına karşın, sadece 1 hafta sonra bu fiyat 1.800 liraya yükseliyor, yani %70’e varan bir artış yaşanıyor. Uçak biletlerinde ise durum daha da vahim…

Türkiye’den Kaan Zenginli’nin haberine göre; İstanbul’dan Adana’ya 17 Mart’ta 1.300 liraya bilet alınabilirken, bir hafta sonrasında bu fiyat 4.869 liraya çıkıyor, %350’lik müthiş bir zam söz konusu. Bu durum karşısında vatandaşlar isyan ediyor. Bayramın paylaşma ve birlik zamanı olduğunu vurgulayan yolcular, firmaların fırsatçılığına büyük tepki gösteriyor. Fiyatların aşırı yükselmesi, dar gelirli vatandaşları özellikle aile ziyaretleri konusunda olumsuz etkiliyor.

Erken Rezervasyon Önerisi

İstanbul Esenler Otogarı’ndaki bir otobüs firmasının bölge müdürü, fiyat artışını doğal karşılarken fırsatçılık yapmadıklarını savunuyor. Yetkili, “Bayram dönemlerinde talep artışı, fiyatlarda değişiklik yapmamızı zorunlu kılıyor. Talebi karşılayabilmek için fiyatları revize etmek zorundayız. Para kazanabilmemiz için fiyatları artırmak zorundayız” diyor. Benzer şekilde bir hava yolu temsilcisi, “Bilet fiyatları arz-talep dengesine göre değişir. Yoğunluk nedeniyle fiyatlar artabilir ama mağdur olmamak için erken rezervasyon yapmanızı öneriyoruz” şeklinde açıklamalarda bulunuyor.

Her Bayram Döneminde Yaşanıyor

Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz, “Her bayram ve özel gün, Türkiye’de yaşanan bir durum. Fiyat artışına neden olan firmaları sorgulamak bizim işimiz değil. Tüketicilerin yapması gereken, seyahat biletlerini erken almak. Ulaşım fiyatları, arz-talep dengesi üzerine kurulu. Benzer durum birçok sektörde de yaşanmaktadır. Yüksek talep dönemlerinde erken rezervasyon yapılması önemlidir” diyor.

Related Posts

Spot piyasada doğal gaz fiyatları (13 Temmuz 2025)

Enerji Piyasaları İşletme AŞ verilerine göre, dün spot doğal gaz piyasasında işlem hacmi 10 milyon 254 bin 650 lira oldu. Bu tutar, önceki gün 13 milyon 972 bin 692 lira olarak açıklanmıştı. Spot doğal gaz piyasasında dün 1000 metreküp doğal gazın …

ABD bütçesi tarifelerden sonra haziranda 27 milyar dolar fazla verdi

ABD, haziranda 27 milyar dolarlık sürpriz bütçe fazlası verdi. Gümrük gelirleri rekor kırarken, eğitim harcamalarındaki sert düşüş dikkat çekti.

Pul biber ihracatında tatlı rekor: 74 ülkeye satış, en çok alan Almanya!

Türkiye, 2025’in ilk yarısında 74 ülkeye toplam 7,1 milyon dolarlık pul biber ihraç etti. Almanya, Hollanda ve İngiltere en çok ihracat yapılan ülkeler oldu.

Japonya’da iflaslar 11 yılın zirvesinde

Tokyo Shoko Research Ltd. verilerine göre Japonya’da kurumsal iflaslar 2025 yılının ilk yarısında 4.990’a yükselerek son 11 yılın en yüksek seviyesine yükseldi.

Gökyüzünde kripto çağı başlıyor

Emirates havayolları, ödeme yöntemlerine kripto para eklemek için ön anlaşma imzaladı.

Yeni açıklanan enflasyon verileri şaşırttı: Mısır ekonomisinde toparlanma sinyali

Mısır İstatistik Kurumu’nun verilerine göre, ülkenin yıllık kentsel enflasyonu Haziran 2025’te yüzde 14.9 olarak ölçüldü. Mayıs ayında bu oran yüzde 16.8 seviyesindeydi. Ekonomistlerin tahmini ise yüzde 16.2 düzeyindeydi. Bu sonuçla birlikte ülkede …