ASLIHAN ALTAY KARATAŞ/ANKARA- Bu kapsamda kamu desteğiyle çok ortaklı ulusal konsorsiyumlar kurulması planlanırken, Ulusal Çip Konsorsiyumu bu projeler arasında öne çıkıyor.
Kamu alımları
Ulusal Çip Konsorsiyumu ile çip üretiminin tüm aşamalarının Türkiye’de gerçekleştirilmesi hedefleniyor. Mevcutta bulunan tasarım yetkinliğinin kademeli olarak geliştirilmesi ve sanayinin kritik çip ihtiyacında dışa bağımlılığının ortadan kaldırılması amaçlanıyor. İhtiyaç duyulan çiplerin tasarımı, yerli tasarımcılar tarafından yapılacak ve seri üretim, Türkiye’de kurulacak tesislerde gerçekleştirilecek. Kamu alımları ile bu süreçte kaldıraç etkisi yaratılması sağlanacak. Yatırım teşvikleriyle küresel ölçekte çip üreticilerinin Türkiye’de yatırım yapması cazip hale getirilecek.
2028’de üretim
Böylece 2028 yılında 110 nm çip üretim teknolojisine geçilerek, ihtiyaç duyulan kimlik ve pasaport çipleri dahil birçok kritik çip üretebilir hale gelecek. Akabinde uluslararası iş birlikleri ile 16 nm çip üretim hattının kurulması ve yüksek teknolojili çiplerin üretilmesi planlanıyor.
Üniversiteden dünyaya ihraç
Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi bünyesindeki Bilim ve Teknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde sanayi iş birliğiyle elektronik, optik ve elektro-optik aygıtların kalibrasyon ölçümünde kullanılan çipler üretiliyor. Üretilen çipler pek çok ülkeye ihraç ediliyor. Projenin araştırmacılarından Prof. Dr. Oğuz Doğan tartıda hafif ama pahada ağır ürünler üreterek bilim ve teknoloji alanında dünya ile rekabet ettiklerini belirtti. Doğan, “Ürettiğimiz çip saç telinin onda biri kalınlığında ve 0,25 gram ağırlığında. 0,25 gramın fiyatını 100-150 dolar arasında satmaktayız. Bunun piyasa fiyatı 200 dolar civarında” dedi.-EĞİTİM SERVİSİ