CHP Genel Başkan Yardımcısı Karabat: “Yolun sonu ödemeler dengesi krizi”

Karabat: “Ekonomide Güven Sağlanamıyor, Kırılma Noktasındayız”

Eski Hazine Müsteşarı Faik Öztrak’ın sosyal medya hesabından yaptığı açıklamaya göre, Ekrem İmamoğlu’nun 19 Mart’ta tutuklanmasıyla başlayan süreçte yaklaşık 60 milyar dolarlık döviz satıldı, ancak piyasada güven sağlanamadı.

Öztrak, faiz artışlarına rağmen 19 Mart öncesindeki döviz rezervlerine ulaşılamadığını belirtirken, ihracat ve turizmden gelen dövizle rezervlerin bir miktar arttığını ancak gelişmekte olan bir ülke olan Türkiye’de döviz sorununun çözülemediğini ifade etti.

“Ekonomide Büyük Kırılma Noktası Yaklaşıyor”

Öztrak, yaptığı açıklamada “ekonomide büyük kırılma noktasının yaklaştığını” vurgulayarak şunları söyledi:

“Şirketlerin net döviz pozisyon açığı 172 milyar dolar seviyesinde. Herhangi bir kur şoku durumunda bu şirketler borçlarını ödeyemez duruma gelir. Bunun sonucunda zincirleme iflaslar ve yüz binlerce işsizlik oluşabilir. 2001 yılında bankalar kaynaklı bir kriz yaşandı. Şimdi ise asıl borçlu olan şirketler olduğu için kriz doğrudan iş dünyasını etkileyecek. Cari açığın azalması bu krizin çıkmayacağı anlamına gelmez.”

“Vatandaşlar da Güvensizlik Yaşıyor”

Öztrak, artık yalnızca yatırımcıların değil, vatandaşların da ekonomiye ilişkin “güvensizlik” hissettiğini belirterek şunları ekledi:

“İnsanlar kötü günler için fiziki altın ve döviz alarak bir kenara koymaya başladı. Hem şirketlerden hem de vatandaşlardan dövize talep artıyor. Banka şubelerinde boş kiralık kasa bulmak neredeyse imkansız hale geldi. Herkes, ‘rasyonel politika’ diyen yetkililerin eylemsiz kaldığını ve tehlikeli bir yolda ilerlendiğini görüyor. Ayrıca, yüksek faizler zenginleri daha da zengin yaparken, enflasyonu da kışkırtıyor. Eğer hükümet akıl tutulmasına devam eder ve hukuksuzlukları sürdürürse, Türkiye geri dönülemez bir yola girebilir, ödemeler dengesi krizi yaşanabilir. Ancak Saray ve çevresindekiler bu gerçeği görmezden gelmeye devam ediyor.”

Related Posts

Avrupa piyasaları sessiz alarmda

Avrupa borsaları, haftanın ilk işlem gününü ABD ile Avrupa Birliği (AB) arasındaki tarife anlaşması öncesinde temkinli bir seyirle geçirdi. Yatırımcılar, nihai uzlaşma açıklanmadan pozisyon almak yerine “bekle-gör” stratejisine yöneldi. Kıta …

Borsa İstanbul’da 21 şirket için endeks değişti! KAP açıklaması geldi!

Borsa İstanbul 1 Temmuz 2025 tarihi itibariyle 21 hisse için piyasa sınıflandırması kapsamında endeks değişikliğine gidildiğini açıkladı

AB’de yeşil tarım savaşları: Danimarka’nın zorlu görevi

Danimarka’nın AB dönem başkanlığı, Avrupa’da tarımın geleceği konusunda sert bir tartışmanın yaşandığı bir döneme denk geliyor ve Kopenhag iklimin bu tartışmanın merkezinde olmasını istiyor. Tarımsal emisyonlara vergi koymak için tarihi bir iç …

CHP kurultay davası ertelendi: Piyasalar ne tepki verdi?

CHP’deki genel başkan değişikliğine ilişkin dava süreci devam ediyor. Bugünkü duruşmanın ardından karar açıklanması piyasalarda hareketlilik yarattı. Yatırımcılar gelişmeleri yakından takip ediyor.

Güney Kıbrıs’ta ekonomik canlanma sinyalleri

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nde sanayi üretimi, Nisan 2025’te bir önceki aya göre revize edilmiş %2,1’lik artışın ardından yıllık bazda %3 yükseldi. Bu artış, ekonomik göstergelerin olumlu yönde seyrettiğine işaret ediyor. Üretim artışında en önemli …

Yolun sonu göründü: 43 yıllık otomotiv şirketi kapanıyor

Süper otomobillerin geliştirilmesi ve üretimi konusunda uzmanlaşmış bir üreticinin iflasının ardından dört tekerlekli dünya giderek fakirleşiyor. Tarihi otomotiv endüstrisi yolculuğuna 1980’lerin başında başladı ve hiçbir zaman seri üretim bir ürün …