Üç aylar ne zaman başlayacak? Yeni Hicri yılda üç aylar (Receb, Şaban ve Ramazan) başlangıç tarihleri

Üç aylar ne zaman başlayacak? Yeni Hicri yılın başlamasıyla birlikte dini günlerin tarihleri de merak konusu olmaya devam ediyor. Üç aylar yani Receb, Şaban ve Ramazan ayı başlangıç tarihleri her yıl araştırma konusu oluyor. Hicri Takvim ve Miladi Takvim arasındaki fark nedeniyle üç ayların başlangıç tarihi 10-11 gün daha öne çekiliyor. Üç aylar Recep ayıyla başladığı için, Recep ayının başlangıç tarihi aynı zamanda üç ayların da başlangıcı oluyor. Dolayısıyla geçen yıl 1 Ocak’ta başlayan üç aylar, yeni Hicri yıl olan 2025’te yılın bitimine kadar tekrar kutlanacak. Peki, üç aylar ne zaman başlayacak? İşte merak edilen sorunun yanıtı…

ÜÇ AYLAR NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

Üç ayların başlangıcı Recep ayıyla gerçekleşiyor. Geçen yıl 1 Ocak 2025’te başlayan Receb ayı, yeni Hicri Yıl olan 21 Aralık 2025 Pazar günü başlayacak.

RAMAZAN AYI NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

Ramazan ayı ise 18 Şubat Çarşamba günü başlayacak ve 19 Mart Perşembe günü sona erecek.

ÜÇ AYLARIN DİNDEKİ YERİ

Halk arasında bilinen Receb, Şaban ve Ramazan ayları mübarek aylardır. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.s.), Receb ayına girdiğinde “Allah’ım! Receb ve Şaban aylarını bereketli kıl ve bizi Ramazan’a ulaştır” şeklinde dua etmiştir. Ramazan ayında oruç tutmak farzdır. Receb ve Şaban aylarında Peygamberimiz diğer aylara nazaran daha fazla nâfile oruç tutmuş olsa da, Ramazan dışındaki aylarda tam gün oruçlu geçmediği hadislerde yer alıyor. Dolayısıyla Receb ve Şaban aylarında sürekli oruç tutmanın dinen bir dayanağı bulunmamaktadır. Kişi, sağlık durumu elverişliyse ve gücü yetiyorsa bu aylarda istediği kadar nâfile oruç tutabilir.

Related Posts

Van’da bir ilk: Picasso’nun orijinal eserleri Türkiye’de

Van’da bir ilk: Picasso’nun orijinal eserleri Türkiye’de

Okullar ne zaman açılacak? 2025 – 2026 Eğitim ve Öğretim Dönemi başlangıç tarihi

Okullar ne zaman açılacak? İlkokul, ortaokul ve liselerde 20 Haziran Cuma günü yaz tatilinin başlangıcıyla birlikte 2024 – 2025 Eğitim ve Öğretim Yılı sona erdi. Tatilin başlamasıyla birlikte yeni eğitim ve öğretim yılının başlangıç tarihi öncesinde en çok merak edilip araştırılanlar arasında “Okullar ne zaman açılacak?” ve “2025 – 2026 Eğitim ve Öğretim Dönemi ne zaman başlayacak?” sorularının cevabı ilk sıralarda yer alıyor. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından takvimin yayınlanmasıyla birlikte merak edilip araştırılan sorular cevabını buldu. Peki, 2025 – 2026 döneminde okullar ne zaman açılacak? İşte merak edilip araştırılan sorunun cevabı…

DGS ne zaman 2025, saat kaçta, kaç dakika sürecek? DGS 2025 sınav tarihi ve oturum saatleri

Türkiye’de önlisans mezunlarının 4 yıllık lisans programlarına geçiş yapabilmeleri için büyük bir fırsat sunan 2025 Dikey Geçiş Sınavı (DGS), Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından Temmuz ayında düzenlenecek. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Önlisans Programları mezunlarının lisans eğitimine devam etme hayallerini gerçekleştirmek için girdikleri bu sınav, sayısal ve sözel bölümlerden oluşan 100 soruluk bir yetenek testiyle adayların muhakeme becerilerini ölçüyor. Peki, DGS ne zaman 2025, saat kaçta, kaç dakika sürecek? DGS 2025 sınav tarihi

YÖK 2030 eylem planı

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Ankara, Diyarbakır, Niğde, İzmir ve iki kez de İstanbul’da düzenlediği “2030’a Doğru Türk Yükseköğretim Vizyonu Bölgesel Toplantıları”nın ardından yaptığı çalışmayla hazırladığı eylem planı önerilerini üniversitelere gönderdi. 

81 ilde 150 üniversiteden ‘bilim toplum’ buluşması

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Bilim İletişimi Ofisi tarafından koordine edilen “Bilim Kafe” buluşmaları 81 ilde, 150’yi aşkın üniversitenin düzenlediği etkinliklerle başladı. Binlerce vatandaşın katılımıyla, on binlercesinin ise canlı yayınlarla izleyici olarak yer aldığı Bİlim Kafe buluşmaları bu yönüyle dünyada ilk olma özelliği taşıyor.

KPSS A GRUBU MESLEKLERİ | KPSS A Grubu sınavı nedir, kimler girebilir, B grubu farkları nelerdir? İşte KPSS A ve B grubu kadroları

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından, kamu kurum ve kuruluşlarının bazı kadro ve pozisyonlarına yerleştirmede uygulanan Kamu Personeli Seçme Sınavı’nda (KPSS) kadrolar; A grubu kadrolar ve B grubu kadrolar olmak üzere ikiye ayrılıyor. 2025 yılı KPSS A grubu başvuruları ile beraber, bu grupta yer alan meslek kolları yeniden gündeme geldi. A grubu kadrolar, kamu kurum ve kuruluşlarına ait Müfettiş Yardımcılığı, Uzman Yardımcılığı, Denetmen Yardımcılığı gibi kadrolardır. Peki, KPSS A grubu ve B grubu nedir? Peki, KPSS A Grubu meslekler nelerdir, kimler A grubu sınavına girebilir? İşte, KPSS A grubu kadroları ve meslekleri hakkında bilgiler.