Don zararı 21.6 milyar ödenen 1,5 milyar

Don Felaketinde Çiftçilere Destek Devam Ediyor

Meclis Zirai Don Araştırma Komisyonu, 10-12 Nisan tarihlerinde yaşanan don felaketinin Türkiye genelinde büyük hasara neden olduğunu açıkladı. Komisyonun yaptığı açıklamaya göre, don felaketinden kaynaklı toplam hasarın 21.6 milyar TL olduğu belirtildi. Ancak şu ana kadar sadece 1.5 milyar TL’lik bir ödeme yapıldığı bildirildi. Meclis Zirai Don Araştırma Komisyonu, konuyla ilgili sigortacılık kurum yöneticilerini dinledi ve geri kalan hasar miktarının hasat sonrasında ödeneceğini ifade etti.

90 Bin Çiftçi Mağdur Durumda

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkan Yardımcısı Emine Sezgin, don felaketinden en fazla zararın Manisa’da görüldüğünü açıkladı. Malatya, Ordu, Giresun, Mersin, Konya, Niğde, Karaman, Düzce ve Kayseri illerinin de zarar gören iller arasında olduğunu belirten Sezgin, tüm branşlarda yüzde 50 prim desteğinin bulunduğunu ve meyvelerde don riskinde yüzde 67 prim desteği sağlandığını dile getirdi. Sigortacılık kurumunun 74 milyarlık teminatının olduğunu ve 7 milyar prim tahsil edildiğini aktaran Sezgin, 184 bin poliçenin yüzde 62’sine hasar isabet ettiğini, 114 bine yakın poliçede hasar oluştuğunu ve etkilenen çiftçi sayısının 90 bine yaklaştığını belirtti. Sezgin, en fazla etkilenen ürünün üzüm olduğunu da vurgulayarak, neredeyse yüzde 52’sinin üzümden kaynaklandığını söyledi.

Tokat’ta Kiraz Üreticileri Zarar Gördü

Zirai don felaketi, Tokat’ta özellikle kiraz başta olmak üzere birçok meyvede yüzde 100 zarara sebep oldu. Türkiye’nin önemli ihracat bölgelerinden Akyamaç ve Kemalpaşa köylerinde üreticiler, bu yıl kiraz toplamada başarısız oldu. Tokat Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Emin Yılar, kentte meyvecilerin bu yıl hiçbir kazanç elde edemeyeceğini belirterek, “Bölgemizde 20 bin ton kiraz beklenirken, bu yıl maalesef hiçbir ürün elde edilemedi” dedi.

Related Posts

‘Ani’ bir gelişme olmazsa… Merkez Bankası’ndan indirim bekleniyor

CHP’li belediyelere yönelik operasyonlar hız kesmeden devam ederken TCMB’den temmuz ayında indirim bekleniyor. Ancak bazı ekonomistlere göre indirim operasyonlarla birlikte tehlikeye düştü.

10 yıl önce sadece bir tanesi ile sepet doluyordu, şimdi 12 tane yetmiyor!

Yüksek enflasyon ve Türk lirasının (TL) sürekli değer kaybı, en büyük banknot olan 200 TL’nin bile alım gücünü ciddi şekilde zayıflattı. 2015 yılında yalnızca bir adet 200 TL banknotla dolan bir alışveriş sepeti, bugün aynı ürünleri almak için en az …

Bakan açıkladı: Ödemeler bugün hesaplara geçiyor

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, temmuz ayına yönelik toplam 6,2 milyar lira tutarındaki yaşlı ve engelli aylıklarını hesaplara yatırmaya başladıklarını açıkladı.

Altın fiyatları yükselişte: Gram ne kadar oldu?

Altın fiyatları yükselişte: Gram ne kadar oldu?

Türkiye’nin dev markası iflasa sürükleniyor! 50 ülkeye ihracat yapıyor

1995 yılında Eskişehir’de kurulan ve 50’den fazla ülkeye ihracat yaparak ürünlerini pazarlayan Türkiye’nin dev markası Peyman, ekonomik krizin etkilerinden kurtulamayarak iflas riskiyle karşı karşıya kaldı. 50 bin m2’lik arsasında 31 bin …

Son dakika… ENAG haziran enflasyonunu açıkladı

Son dakika… Bağımsız Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) haziran ayına ilişkin E-TÜFE verilerini açıkladı. Buna göre haziran ayında enflasyon aylık bazda yüzde 3,05 olurken yıllık bazda yüzde 68,68 olarak gerçekleşti.